Gazpachuelo is een typisch gerecht uit Málaga - Gazpachuelo, deze bekende warme soep uit Málaga werd door de vissers vooral in de wintermaanden in de visserswijken gegeten. Bestaande uit visbouillon, een soort mayonaise, knoflook, eigeel en olijfolie. Het wit van het ei wordt toegevoegd om het mengsel samen te binden met in blokjes gesneden aardappelen. De door de vissers mee gebrachten resten vis zoals, bijvoorbeeld de vis die niet was verkocht of de die in de netten was blijven zitten werd er bijgedaan.
In de loop van de tijd werden er meer en betere ingrediënten toegevoegd zoals, schelpdieren, gepelde garnalen of zeeblieken
Hoewel het heet wordt gegeten, dankt het zijn naam aan het feit dat het de vier basisingrediënten van gazpacho bevat: brood, knoflook, olie en water.
Het is/was een typisch gerecht van de lagere klassen vanwege de lage kosten van de basisingrediënten.
Tegenwoordig is de warme Gazpachuelo meestal het hele jaar door te verkrijgen.