Castanyada of Castañada - La Castanyada is een typisch feest, dat vooral gevierd wordt in Galicië, Cantabrië, Aragón, Asturië, Castilla y León en in Catalonië. En dit vindt plaats tussen de 31 oktober en 1 november, deze laatste is ook Día de todos los Santos of te wel dag van Allerheiligen in Spanje, Op Allerheiligen gedenkt men de heiligen van de katholieke kerk die niet op andere dagen van de kerkelijke kalender een feestdag hebben..
Een dag daarna 2 november is het Allerzielen
Bij Allerzielen herdenkt men de overleden familieleden, vrienden, bekenden of parochianen. Door voor de zielenheil van de overledenen te bidden verkort je de duur dat ze in het vagevuur moeten verblijven. Door te bidden verdiende je aflaten voor deze gestorvenen. Daardoor komen de familieleden, vrienden en kennissen eerder in de hemel, gelooft men.
Ondanks de populariteit van Halloween wordt de Castanyada nog steeds gevierd, zowel thuis, op school als op straat. In iedere wijk van diverse steden worden er ter ere van de Castanyada speciale activiteiten georganiseerd.
Maar wat is de Castanyada of Castañada precies en wat houdt het in?
In de herfst vindt deze populaire en diep gewortelde traditie plaats, de Castanyada. Net als Halloween, komt de Castanyada uit een oud ritueel ter ere van de doden. Men zegt dat vroeger tijdens Allerheiligen de kerkklokken de hele nacht klonken om de buurtbewoners te herinneren om voor de doden te bidden. Maar het was zo koud en ze waren zo moe dat ze iets nodig hadden om wakker te blijven, dus aten ze kastanjes met zoete wijn naast het vuur.
De traditie van de Castanyada eten we ‘castanyes‘ (gepofte kastanjes), ‘panellets‘ (marsepein of kleine amandel balletjes), ‘moniatos‘ (geroosterde zoete aardappelen) en ‘fruita confitada‘ (gekonfijte fruit). De typische drank van de Castanyada is ‘moscatell‘ (wijn van de wijndruif muscat).
Tegenwoordig is de Castanyada uitgegroeid tot de feestavond voor Allerheiligen. De Castanyada wordt bij de familie, buiten het huis en in de scholen gevierd, maar zonder ritueel of herdenking naar de doden. De herdenking gebeurt tijdens Allerheiligen, op 1 november, dan gaat men naar de begraafplaatsen. Rond deze tijd worden warme gepofte kastanjes en geroosterde zoete aardappelen op straat verkocht en meestal in een krant gewikkeld, terwijl men thuis zijn eigen panellets bakt. Uiteraard zie je ook steeds meer Halloween feesten opkomen, dat met name tussen de jeugd heel populair zijn.
Allerheiligen is daarnaast een officiële feestdag in Spanje. Winkels zijn gesloten en mensen hebben vrij. Een mooi moment om je bak kunsten op te pakken en net als de locals, panellets te gaan bakken! Een andere optie is uiteraard om je panellets bij de bakker te halen.
Bron: holabarcelona.nl