Hoeveel fooi? Dit zijn de regels voor 'tippen'
VakantieWij Nederlanders staan in het buitenland niet bekend als gulle gevers. Hoeveel fooi geef je op vakantie? De etiquette van 'tippen' in den vreemde.
Of het ontbijt naar wens was, vroeg de serveerster in de New Yorkse diner op geïrriteerde toon. Ja, mijn orange juice vers, mijn eieren zoals ik ze het liefste heb - sunny side up - en de koffie rechtstreeks van de warme plaat. Niets te klagen dus. Waarom bedroeg haar fooi dan maar 10 procent en niet 25 procent van het totaalbedrag onderaan de rekening? Wist ik dan niet hoe duur het leven in de Big Apple was en dat ook zij moest eten?
Meer Nederlandse vakantiegangers stoeien met het geven van fooi, weet Anne-Marie van Leggelo, etiquette-expert en directeur van Het Etiquette Bureau in Wassenaar. ,,Dat komt doordat we zuinig zijn en bovendien geen echte regels kennen voor het geven van fooi. Niet zoals bijvoorbeeld in de Verenigde Staten, waar horecapersoneel voor het loon afhankelijk is van tips.''
Kijk op de bon
Maar hoe hoort het dan wel? ,,In Amerikaanse restaurants staat meestal op de bon of menukaart aangegeven hoeveel fooi er van de gast wordt verwacht. Een tip van 20 procent op de rekening is standaard. In grote steden, zoals New York, is dat zelfs 25 procent. Dit omdat de kosten van levensonderhoud er veel hoger zijn'', verklaart Van Leggeloo.
Dichter bij huis kan de menukaart of bon ook tot hulp zijn, bijvoorbeeld in Italië. Van Leggelo: ,,In Italië brengen ze vaak 'Pane e Coperto' in rekening: een apart bedrag voor het couvert en het mandje brood. Een fooi achterlaten is dan niet gebruikelijk, maar wordt wel gewaardeerd. Zo'n 5 à 10 procent.''
Ook in Griekenland is 5 procent gebruikelijk, maar fooi geven is er niet verplicht.
In het onder Nederlandse vakantiegangers populaire Frankrijk is de service meestal bij de prijs inbegrepen. Zo niet, dan staat er op de bon 'Service non compris'. In dat geval wordt een fooi van ongeveer 10 procent verwacht.
Ook bij de Duitsers, Scandinaviërs en Britten is de fooi vaak al in het totaalbedrag opgenomen. ,,Hier geldt eigenlijk hetzelfde als bij ons in Nederland: fooi is een extra erkenning voor goede service, maar niet verplicht. Ben je ontevreden, dan geef je niets'', zegt Van Leggelo.
Zuidelijker, in Portugal, wordt fooi gezien als een aanvulling op het inkomen. Daarom is het gebruikelijk om 10 procent bovenop de eindrekening te geven. In buurland Spanje verwacht men geen fooi, al laten de meeste horecabezoekers 5 procent cash achter. Van Leggelo: ,,De Spanjaarden vinden alles prima, zolang je maar niet je portemonnee om kiepert op tafel. Dat wordt als vernederend ervaren.''
Fooi geven is ook niet standaard in Turkije, maar een bescheiden tip wordt wel op prijs gesteld. Meestal 5 tot 10 procent.
Bron: AD